Wednesday, February 13, 2013

Selamat Hari RabuSelamat hari Rabu.  Hari pertengahan minggu.  Saya masih bercuti.  Cuti panjang sempena tahun baru Cina ini.  Sembilan hari bercuti.  Cuti sakan. Tapi cuti bukan sebarang cuti. Banyak urusan tertangguh yang perlu dibereskan.  Selain urusan rasmi tempat kerja, urusan yang perlu diselesaikan ialah urusan peribadi.  Inilah hari yang sesuai. Hari pertama ofis dibuka selepas mereka bercuti panjang sempena perayaan Tahun Baru Cina.  Daripada pemerhatian yang dibuat, di mana-mana tempat ramai pelanggan.. di klinik swasta, bank, jabatan kerajaan kelihatan ramai pelanggan yang menyelesaikan urusan masing-masing. 

Tadi sempat juga singgah di terminal feri kenderaan, suasana agak lengang dan tenang.  Masih ramai yang belum pulang ke pulau. Yang meninggalkan pulau ini juga tidak berapa ramai.  Permandangan ini sangat berbeza dengan  suasana pada hari Khamis, Jumaat dan Sabtu yang lalu... terminal ini penuh dengan orang... penumpang dan kenderaan.  Masing-masing mengambil peluang cuti yang panjang ini untuk meninggalkan pulau ini seketika dan menghirup udara kota raya Kota Kinabalu atau pulang ke kampung halaman di tanah besar Sabah.

Feri Kimanis yang dijadualkan bertolak jam 10.30 pagi  masih banyak ruang kosong sedangkan pada foto ini dirakam jam menunjukkan pukul 9.50 pagi.

Untuk mereka yang masih bercuti, selamat meneruskan percutian anda.  Kepada mereka yang telah bekerja, bekerja dengan penuh amanah dan tanggungjawab.

2 comments:

sonata anak kancil said...

Salam.

Saya baru keluar dari Gua Mulu National Park.Esok ke Brunei n terus balik....

zeta said...

oo..Cantik scenery kat kawasan sana kak...nanti upload kat blog ya. Sana pernah pegi sana..tp dah lama dah... tahun 1996 kalau tak silap.. Koleksi gambar dh hilang..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bersama Menghayati Sejarah